Master Header Logo

Wykorzystanie ciepła do skutecznej dezynfekcji

5 min. czyt.
Master Virus Killing web

Dowiedz się, dlaczego dezynfekcja termiczna często zapewnia bardziej efektywne, niezawodne i kompleksowe wyniki w zakresie eliminacji bakterii i wirusów niż jej chemiczne alternatywy.

Znaczenie dokładnej i skutecznej dezynfekcji nigdy nie było większe, szczególnie w przypadku obszarów gęsto zaludnionych i placówek służby zdrowia.

Aby wyeliminować zagrożenia stwarzane przez bakterie i wirusy dla zdrowia, wiele osób korzysta z chemicznych środków dezynfekcyjnych. Jednak takie podejście wiąże się z kilkoma głównymi wadami, takimi jak:

  • Zabijają tylko bakterie i wirusy w miejscach, w których są nakładane bezpośrednio

  • Często pozostawiają ostre, nieprzyjemne zapachy

  • Mogą one powodować podrażnienia lub uszkodzenia oczu

  • Nie zawsze są one przyjazne dla środowiska, jeśli chodzi o produkcję

Mając to na uwadze, dezynfekcja termiczna stanowi silną alternatywę dla zespołów poszukujących najbardziej kompleksowego rozwiązania w zakresie zwalczania bakterii i dezaktywacji wirusów. Podgrzewanie jest optymalnym podejściem do dezynfekcji pomieszczeń, pojazdów i innych pomieszczeń, jeśli steruje się nim za pomocą odpowiedniego sprzętu.

Jeśli jeszcze nie wykorzystałeś mocy ciepła do swoich zadań dezynfekcyjnych, wkrótce odkryjesz różnicę, jaką zapewnia

Krótka historia ciepła jako środka dezynfekcyjnego

Dezynfekcja termiczna jest jedną z najtrwalszych form sterylizacji sprzętu i miejsc, a naukowcy od wieków dostrzegają jej potencjał do tego celu. Rzeczywiście, już pod koniec XIX wieku przetestowano i zarejestrowano zdolność ciepła do zabijania bakterii:

  • Bacillus coli (E. coli) (60°C po 10 minutach) — odkryte przez Friedricha Loefflera (1886)
  • Bacillus typhosus (56°C po 10 minutach) — odkryte przez George'a Millera Sternburga (1887)
  • Vibrio cholerae (55°C po 15 minutach) — odkryte przez Kitasato Shibasaburō (1889)
  • Streptococci (60°C po 30 minutach) — odkryte przez Ayers & Johnson (1918)
  • Dysentery bacilli (60°C po 10 minutach) — odkryty przez Runge & O'Brien (1924)

To tylko niektóre z najistotniejszych przykładów wieloletniej wiedzy ludzi na temat ogrzewania jako skutecznego zabójcy drobnoustrojów. Nie uległo to zmianie — tylko teraz przenośne urządzenia, takie jak imponująca gama nagrzewnic EKO Master, sprawiły, że ta sprawdzona naukowo praktyka stała się bardziej wydajna i stosowana niż kiedykolwiek wcześniej.

A co z COVID-19?

Ponieważ pandemia COVID-19 jest najnowszym wirusem, który przykuwa uwagę świata, badania wykazały, że można ją również dezaktywować przez stałe narażenie na wysokie temperatury.

Badania opublikowane w The Lancet w maju 2020 r. potwierdziły, że wirus SARS-CoV-2 pozostaje stabilny przez długi czas w niskich temperaturach, ale w wyższych temperaturach czas potrzebny, aby stać się niewykrywalnym, znacznie się kurczy:

  • W temperaturze 22°C, SARS-CoV-2 stanie się niewykrywalny na powierzchni po 14 dniach
  • W temperaturze 37°C, SARS-CoV-2 stanie się niewykrywalny na powierzchni po 2 dniach
  • W temperaturze 56°C, SARS-CoV-2 stanie się niewykrywalny na powierzchni po 30 minutach
  • W temperaturze 70°C, SARS-CoV-2 stanie się niewykrywalny na powierzchni po 5 minutach

Dzięki dostępowi do urządzeń, które mogą bezpiecznie zapewnić stały przepływ powietrza o wysokiej temperaturze, profesjonaliści w zakresie czyszczenia i dezynfekcji mogą w rozsądnym czasie wyeliminować wszelkie ślady COVID-19 w danym obszarze.

Więcej informacji na temat zalecanych wymagań dotyczących temperatury i czasu dla szerokiego zakresu bakterii i wirusów można znaleźć na stronach 6-8 naszej rozszerzonej broszury.

Jakie są zalety dezynfekcji cieplnej?

Chociaż dezynfekcja cieplna lub termiczna nie jest zwykle tak szybka jak spryskiwanie i przetarcie środkiem chemicznym, oferuje kilka korzyści, które sprawiają, że jest to ogólne bardziej efektywne podejście do usuwania szkodliwych drobnoustrojów:

Jest nietoksyczna i przyjazna dla środowiska
Ponieważ nie ma potrzeby stosowania środków chemicznych do tworzenia i stosowania dezynfekcji termicznej, jest to świadoma ekologicznie metoda usuwania bakterii i wirusów bez ryzyka zanieczyszczenia chemicznego. Ponadto nie ma możliwości wystąpienia reakcji alergicznych lub nieprzyjemnych zapachów przez dłuższy czas, jak w przypadku niektórych chemicznych środków dezynfekujących.

Nie powoduje korozji
Jeśli niektóre materiały mogą być podatne na korozję lub uszkodzenia po kontakcie z substancjami chemicznymi w płynnym środku dezynfekującym, krótkotrwałe podgrzanie może zapobiec takim problemom.

Obejmuje cały obszar, bez konieczności dalszego czyszczenia
Zamiast tylko zdezynfekować lokalny obszar, w którym środek dezynfekujący styka się lub jest wycierany, zakres działania specjalistycznych nagrzewnic jest znacznie szerszy. Dzięki temu żadne miejsce nie zostanie pominięte ani nie będzie konieczne ponowne czyszczenie.

Może penetrować materiały w celu przeprowadzenia pełnej dezynfekcji
Ciepło może wychodzić poza powierzchnię pomieszczeń i obiektów, upewniając się, że cała struktura nie zawiera zarazków, które mogą przetrwać głębiej niż warstwa wierzchnia.

Maszyny są proste w konfiguracji i obsłudze
Po krótkim szkoleniu można łatwo skonfigurować i obsługiwać nagrzewnice Master, aby zapewnić najbardziej efektywne i kompleksowe zabijanie żywych organizmów.

Gdzie można zastosować dezynfekcję termiczną?
Obróbka cieplna może eliminować bakterie i wirusy w wielu różnych zastosowaniach, zwłaszcza w miejscach, w których ekspozycja na te bakterie może być szczególnie niebezpieczna, takich jak miejsca, które często są gęsto zapełnione lub często odwiedzane przez wrażliwe osoby. Obejmują one:

  • Samoloty

  • Karetki pogotowia

  • Baraki wojskowe/szpitale polowe

  • Autobusy

  • Pojemniki do przechowywania żywności

  • Szpitale

  • Hotele i hostele

  • Laboratoria,

  • Samochody policyjne

  • Cele więzienia

  • Samochody w wypożyczalniach

  • Wagony kolejowe

To tylko niektóre z najczęściej spotykanych obszarów, w których nasze nagrzewnice EKO zostały wykorzystane w celu wyeliminowania wszelkich zagrożeń.

Oczywiście należy pamiętać, że aby jednostki te działały zgodnie z przeznaczeniem, muszą być one regularnie stosowane w planowanym obszarze. Wymaga to przenośnej i łatwo zasilanej nagrzewnicy oraz korzystania z cyfrowego czujnika temperatury, aby zapewnić ogrzewanie nawet najzimniejszej części pomieszczenia do zadanej temperatury.

Zmniejszenie ryzyka porażenia cieplnego

Porażenie termiczne może wystąpić w przypadku gwałtownej zmiany temperatury otoczenia przedmiotu lub konstrukcji (zarówno w przypadku wyższej, jak i niższej temperatury), skutkującej uszkodzeniem. Jest to szczególnie niebezpieczne dla ceramiki i podobnych materiałów.

W celu usunięcia wszelkich możliwości powstania wysokiej temperatury powodujących przypadkowe uszkodzenie obszaru w procesie dezynfekcji ważne jest, aby wzrost temperatury odbywał się płynnie i jednostajnie, a nie nagle. Nasze nagrzewnice zostały zaprojektowane w taki sposób, aby w znacznym stopniu ograniczyć ryzyko uszkodzeń pobocznych, przy jednoczesnym osiągnięciu temperatury znacznie wyższej niż w przypadku wielu modeli porównawczych. Jednocześnie, ze względu na możliwość zwiększania temperatury o 15°C naraz, grzejniki nie pozostawiają owadom wystarczająco dużo czasu na ucieczkę.

Skorzystaj z zalet dezynfekcji termicznej z systemem Master

Mamy nadzieję, że ten wgląd w potencjał wykorzystania ciepła jako środka dezynfekującego był przydatny w poszerzaniu horyzontów poza poleganiem na roztworach chemicznych. Pod wieloma względami ciepło zapewnia najbardziej wydajne, spójne i niezawodne wyniki w tym obszarze — szczególnie, gdy jest stosowane przez potężną gamę EKO firmy Master.

Nagrzewnice EKO są specjalnie zaprojektowane do szybkiej eksterminacji żywych organizmów z najwyższym możliwym wskaźnikiem powodzenia.

  • Dostarcza duże ilości gorącego powietrza przy minimalnych wymaganiach energetycznych

  • Płynny wzrost temperatury o 15°C za każdym razem

  • Podłączony do zewnętrznego cyfrowego termostatu zdalnego

  • Duży przepływ powietrza pozwala szybko zmieszać powietrze w pomieszczeniu, umożliwiając ogrzewanie wszędzie

  • Różne rozmiary i poziomy mocy umożliwiają obsługę zarówno małych, jak i dużych przestrzeni

  • Kompatybilny z urządzeniami do zdalnego monitorowania i dokumentacji Master IMCS

Skontaktuj się z naszym zespołem już dziś, aby uzyskać więcej informacji, aby wykorzystać moc ciepła w swoich staraniach dotyczących dokładnej i odpowiedzialnej dezynfekcji obszarów.

Produkty powiązane

Master EKO 3 – nagrzewnica elektryczna
Master Top Badge

Nagrzewnica elektryczna do dezynfekcji termicznej i zwalczania szkodników

Nagrzewnica EKO pozwala utrzymać temperaturę powyżej 45°C przez kilka godzin, dzięki czemu larwy i jaja szkodników umierają z odwodnienia.

Master EKO 9 – nagrzewnica elektryczna
Master Top Badge

Nagrzewnica elektryczna do dezynfekcji termicznej i zwalczania szkodników

Po instalacji w pomieszczeniu, Master EKO cyrkuluje powietrze, stopniowo zwiększając jego temperaturę.

Istotne artykuły

Master Dead Bug web
Master Bottom Badge

W jaki sposób nagrzewnice przewyższają preparaty chemiczne w dążeniu do zwalczania niepożądanych szk...

Photo of Elisa Vinco
Elisa Vinco 7 min. czyt.
Master clean air web
Master Bottom Badge
Photo of Maurice van der Kooij
Maurice van der Kooij 4 min. czyt.
Master BV 500 - osuszanie zbiorników
Master Bottom Badge

Jak nagrzewnice pomagają certyfikowanym firmom sprzątającym dezynfekować zbiorniki na żywność

Photo of Katarzyna Cellary-Zinko
Katarzyna Cellary-Zinko 2 min. czyt.

Skontaktuj się z ekspertem

Potrzebujesz pomocy w wyborze odpowiedniego rozwiązania? Nasz zespół składa się z ponad 100 ekspertów w dziedzinie kontroli klimatu.
Możesz również skontaktować się z nami lub dołączyć do dyskusji w mediach społecznościowych. Odwiedź naszą stronę LinkedIn.